Rozhovor: Margit Slimáková a zdravá kancelář

PharmDr. Margit Slimáková je přední nezávislou odbornicí na zdravotní prevenci a výživu. Díky svému širokému vzdělání v oboru a dlouhodobým pobytům v zahraničí (Německo, USA a Čína) přináší do českého prostředí nejnovější trendy v oblasti zdravotní prevence a stravování a aktivně je propaguje. Margit je rebelka, která nabourává pohodlné stereotypy Čechů o tom, že potravinářský průmysl a zdravotnický kolos se o ně vždy dobře postarají. Své posluchače, čtenáře a diváky vrací k zodpovědnosti za jejich zdraví a dává jim k tomu pádné argumenty, jednoduchá doporučení a osvědčené tipy jak na změnu.

S Margit jsem si povídala o zdravé kanceláři, protože mě na jejím školení Jídlověda zaujalo tvrzení, že dlouhodobé sezení (tj. 30+ minut) označila za novodobé kouření, které je stejně nezdravé a rizikové. Požádala jsem ji o doporučení, jak zdravou kancelář vytvořit.

Margit, v posledních letech se setkáváme s tím, že firmy věnují mnohem více pozornosti svému pracovnímu prostředí. Najímají si prostory v tzv. zelených budovách a investují do nápaditých interiérů. Co je podle Vás klíčové, aby byla kancelář skutečně zdravá – resp. podporovala zdraví svých uživatelů?

Margit: Zdravá kancelář má podporovat zdravé chování zaměstnanců. Možností jak toho dosáhnout je mnoho. K těm základním patří zdravé firemní občerstvení, které třeba už roky ve spolupráci s Jamie Oliverem nabízejí pobočky firmy Google po celém světě. Ideální je, když v rámci firmy je i kuchyňka pro ohřátí/přípravu vlastní stravy, kterou ocení zejména zaměstnanci s nejrůznějšími terapeutickými dietami. Pro podporu pohybu a odpočinku jsou pak skvělé relaxační klidové zóny a místa, kde se dá trochu rozhýbat, i kdyby to měl být jen prostor s minitrampolínou. Co nedoporučuji jsou automaty na sušenky, krekry, chipsy a soft drinks, ty nikomu neprospějí.

Řada lidí tráví za pracovním stolem v kanceláři osm (i více) hodin denně, často jde o dlouhé nepřerušované časové úseky. Proč je to špatně a co doporučujete?

Margit: Studie z USA, Kanady, Austrálie i Asie našly spojitost mezi delší dobou sezení a rizikem předčasného úmrtí, a to i po vyloučení vlivu tradičních faktorů, mezi které patří kouření, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, větší obvod pasu a nesprávná výživa. Nadměrné sezení škodí i těm, kteří pravidelně cvičí. Je spojováno s nadváhou, osteoporózou i srdečně cévními nemocemi.

Dlouhodobé sezení omezuje svalovou činnost, která je nezbytná pro podporu pohybu lymfy. Lymfatický systém, na rozdíl od oběhového systému, nemá pumpu a je nejvíce závislý na svalových stazích nohou. Při sezení se svalstvo nohou téměř nezapojuje a činnost lymfatického systému je omezena, tím se zpomaluje i odstraňování škodlivých látek z těla. Změna polohy je potřebná vícekrát za během dne. Je důležitější, jak často si stoupneme, než jak dlouho stojíme.

Co doporučuji?

Co nedoporučuji je celý den sedět, večer vyrazit do fitka a strhnout rekord. Mnohem prospěšnější je hýbat se průběžně po celý den.

Jakou stravu byste doporučila lidem, kteří tráví většinu dne v kanceláři? Často to bohužel dopadá buď jako junk food za počítačem nebo typická česká kuchyně v nejbližší restauraci. Nadbytek energie se pak snažíme právě vyběhat po pracovní době na pásu ve fitku.

Margit: Každý musí individuálně vyhodnotit své domácí možnosti a možnosti, které nabízí firma a její okolí a nastavit si pro sebe svůj nejlepší plán. Možné je třeba kombinovat kvalitnější domácí snídani (jako třeba vejce se slaninou a zeleninou) s lehčím obědem v některém zdravém bufetu v okolí kanceláře (jako třeba jen polévkou) a teplou večeří doma. Další možností je třeba snídaně ve skleničce, kterou si sebou vezmeme z domu a jíme v práci, pak až o něco pozdější oběd ve firemní jídelně anebo kvalitní restauraci po blízku a doma už jen lehčí večeře.

Svačiny může většina z nás vynechat a některým mohou dokonce prospívat i jen dvě hlavní jídla denně, jak třeba doporučuje Dr. Jason Fung.

Děkuji.

RSS