Jablka na sto způsobů

Val di Non, které se nachází na severozápad od Trenta s největším městečkem Cles při jezeru Lago di Santa Giustina, je přední italskou ovocnářskou oblastí. Polovina italské produkce jablek pochází právě odsud. Kromě známých odrůd Golden a Red Delicious, která jsou běžně k dostání i v českých supermarketech, jsou to ještě Kanadská reneta a Granny Smith (obě zelené), Mela imperatore (červeno-zelené) a pak Idared, Gloster, Jonathan, Royal Gala, Fuji, Evelina nebo Elstar (všechny červené).

Členové zastřešujícího svazu Melinda – Val di Non, který sdružuje 16 místních konsorcií pro pěstování jablek, musí splňovat přísná kritéria pro pěstování jabloní včetně minimálního používání herbicidů a pesticidů. Agronomové tohoto svazu také určují přesné datum pro zahájení a ukončení sklizně. Během relativně krátké doby pěstitelé sklidí v průměru 2,5 milionu metrických centů jablek, které musí být odborně uloženy do sklepů, kde čekají na další transport na italské a evropské ovocné trhy. Důležitá je rychlá doprava jablek do chladíren, která musí proběhnout do 12 hodin po utržení ze stromu. Každá další hodina, kdy jsou plody vystaveny teplu a dennímu světlu, může urychlit zrání/stárnutí jablka až o tři týdny.

Jedna z našich cest do severní Itálie vedla právě do těchto míst na začátku října, kdy je sklizeň v plném proudu. Shodou okolností jsme bydleli na statku, kde nás hned první den pěstitelka přivítala čerstvým jablečným moštem a pochvalovala si, jaká prý bude v daném roce sklizeň. Každý den naší týdenní dovolené nám pak v pět hodin ráno pod okny drkotaly hospodářské vozy, které po celé vesničce rozvážely přepravky pro slizeň obřích jablek různých vůní a chutí. Člověk někdy nemusí být za každou cenu v centru dění :-).

Z jablek se vyrábí řada pochoutek, které se objevují na stole tamějších obyvatel v průběhu celého roku. Kromě jablečných šťáv, které se pijí samostatně, nebo se stávají základem dalších džusů, jsou to především jablečné záviny (známý strudel), jablečné smaženky (tzv. fritelle di mele) nebo vánoční koláč (tzv. zelten). A pak samozřejmě pyré, sorbety a zmrzliny.

RSS