PharmDr. Margit Slimáková je přední nezávislou odbornicí na zdravotní prevenci a výživu. Díky svému širokému vzdělání v oboru a dlouhodobým pobytům v zahraničí (Německo, USA a Čína) přináší do českého prostředí nejnovější trendy v oblasti zdravotní prevence a stravování a aktivně je propaguje. Margit je rebelka, která nabourává pohodlné stereotypy Čechů o tom, že potravinářský průmysl a zdravotnický kolos se o ně vždy dobře postarají. Své posluchače, čtenáře a diváky vrací k zodpovědnosti za jejich zdraví a dává jim k tomu pádné argumenty, jednoduchá doporučení a osvědčené tipy jak na změnu.
S Margit jsem si povídala o zdravé kanceláři, protože mě na jejím školení Jídlověda zaujalo tvrzení, že dlouhodobé sezení (tj. 30+ minut) označila za novodobé kouření, které je stejně nezdravé a rizikové. Požádala jsem ji o doporučení, jak zdravou kancelář vytvořit.
Margit, v posledních letech se setkáváme s tím, že firmy věnují mnohem více pozornosti svému pracovnímu prostředí. Najímají si prostory v tzv. zelených budovách a investují do nápaditých interiérů. Co je podle Vás klíčové, aby byla kancelář skutečně zdravá – resp. podporovala zdraví svých uživatelů?
Margit: Zdravá kancelář má podporovat zdravé chování zaměstnanců. Možností jak toho dosáhnout je mnoho. K těm základním patří zdravé firemní občerstvení, které třeba už roky ve spolupráci s Jamie Oliverem nabízejí pobočky firmy Google po celém světě. Ideální je, když v rámci firmy je i kuchyňka pro ohřátí/přípravu vlastní stravy, kterou ocení zejména zaměstnanci s nejrůznějšími terapeutickými dietami. Pro podporu pohybu a odpočinku jsou pak skvělé relaxační klidové zóny a místa, kde se dá trochu rozhýbat, i kdyby to měl být jen prostor s minitrampolínou. Co nedoporučuji jsou automaty na sušenky, krekry, chipsy a soft drinks, ty nikomu neprospějí.
Řada lidí tráví za pracovním stolem v kanceláři osm (i více) hodin denně, často jde o dlouhé nepřerušované časové úseky. Proč je to špatně a co doporučujete?
Margit: Studie z USA, Kanady, Austrálie i Asie našly spojitost mezi delší dobou sezení a rizikem předčasného úmrtí, a to i po vyloučení vlivu tradičních faktorů, mezi které patří kouření, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, větší obvod pasu a nesprávná výživa. Nadměrné sezení škodí i těm, kteří pravidelně cvičí. Je spojováno s nadváhou, osteoporózou i srdečně cévními nemocemi.
Dlouhodobé sezení omezuje svalovou činnost, která je nezbytná pro podporu pohybu lymfy. Lymfatický systém, na rozdíl od oběhového systému, nemá pumpu a je nejvíce závislý na svalových stazích nohou. Při sezení se svalstvo nohou téměř nezapojuje a činnost lymfatického systému je omezena, tím se zpomaluje i odstraňování škodlivých látek z těla. Změna polohy je potřebná vícekrát za během dne. Je důležitější, jak často si stoupneme, než jak dlouho stojíme.
Co doporučuji?
- Zkuste přehodnotit všechny své sedící aktivity. Několik dnů zapisujte, jak dlouho a proč sedíte, a následně promyslete a naplánujte, které z těchto činností by bylo možné dělat i vestoje.
- Nastavte si na budíku nebo počítači službu, která vás každých 20 až 30 minut upozorní na potřebu dvouminutové přestávky. Minimem je hodinový interval, po kterém by však vždy měla následovat až desetiminutová přestávka. Skvělou pomocí pro hlídání intervalů může být Pomodoro technika (video, anglicky, 2 minuty).
- Zkuste do dne zařadit aktivity které vás zaručeně zvednou: třeba telefonování pouze ve stoje, porady ve stoje anebo na procházce.
- Noste kolegům svačiny (samozřejmě jen ty zdravé) anebo kafe.
- Polední přestávku rozdělte na procházku a lehčí jídlo.
Co nedoporučuji je celý den sedět, večer vyrazit do fitka a strhnout rekord. Mnohem prospěšnější je hýbat se průběžně po celý den.
Jakou stravu byste doporučila lidem, kteří tráví většinu dne v kanceláři? Často to bohužel dopadá buď jako junk food za počítačem nebo typická česká kuchyně v nejbližší restauraci. Nadbytek energie se pak snažíme právě vyběhat po pracovní době na pásu ve fitku.
Margit: Každý musí individuálně vyhodnotit své domácí možnosti a možnosti, které nabízí firma a její okolí a nastavit si pro sebe svůj nejlepší plán. Možné je třeba kombinovat kvalitnější domácí snídani (jako třeba vejce se slaninou a zeleninou) s lehčím obědem v některém zdravém bufetu v okolí kanceláře (jako třeba jen polévkou) a teplou večeří doma. Další možností je třeba snídaně ve skleničce, kterou si sebou vezmeme z domu a jíme v práci, pak až o něco pozdější oběd ve firemní jídelně anebo kvalitní restauraci po blízku a doma už jen lehčí večeře.
Svačiny může většina z nás vynechat a některým mohou dokonce prospívat i jen dvě hlavní jídla denně, jak třeba doporučuje Dr. Jason Fung.
Děkuji.

